Tandenknarsen

Tandenknarsen is een vervelende aandoening die vaak onbewust gedaan wordt, het vindt vaak ’s nachts plaats en is daardoor voor degene die er last van heeft lastig om te controleren. Het gevolg van tandenknarsen is bij de één ingrijpender dan bij de ander en is daardoor ook niet altijd even erg. Het kan echter met bijzonder veel kracht gebeuren en als dit het geval is bestaat de mogelijkheid dat het schade voor het gebit achter laat. Maar wat zijn de oorzaken van tandenknarsen en wat zijn de mogelijkheden om het te verhelpen.

 

Wat doet tandenknarsen precies?

Tandenknarsen is vaker wel dan niet schadelijk voor de verschillende tanden die erbij betrokken zijn. Doordat het vaak met veel kracht gebeurt is het vooral schadelijk voor het glazuur van de tanden, het bewegen zorgt voor frictie wat ervoor kan zorgen dat er plekken van slijtage op de tanden achterblijven. Dit zorgt sneller voor gaatjes en kan daardoor dus bijzonder lastig zijn voor degenen die er last van hebben. Naast het tanden knarsen is er soms ook sprake van alleen tandenklemmen. Zoals de naam al zegt draait het hier niet om het bewegen van de tanden, maar vooral om het druk uitoefenen in één vaste houding. Dit kan ervoor zorgen dat de schade niet bovenop de tand komt maar aan de onderkant, door de druk van boven kan het glazuur aan de onderkant verzwakt worden en ervoor zorgen dat de tand afbreekt, of los kan gaan zitten. Deze twee problemen zorgen beide voor veel spanning in de kaak en eveneens voor spierpijn in de kaak. Daarnaast kan dit uitstralen naar bijvoorbeeld de nek of schouders en moet daarom zeker niet onderschat worden.

 

Hoe voorkom ik het?

Doordat de oorzaak niet precies bekend is, is het moeilijk om één bepaalde oplossing te noemen. Het gebeurt onbewust en is dus niet op te lossen door ergens op te gaan letten of bepaalde dingen niet meer te doen. Vaak wordt gedacht dat het samenhangt met een hoog niveau van stress, en wanneer je aan veel stress leidt is het misschien een idee om te proberen de stressniveaus onder controle te houden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan en is dus geen oplossing.

Eén van de meest voorkomende oplossingen wordt aangedaan in de vorm van een soort bitje, ze noemen het ook wel een tandenknarsbitje of bitje tegen tandenknarsen en dit is momenteel de best mogelijke optie. Het bitje wordt over de bovenste tanden geplaatst en zorgt daardoor voor een buffer tussen de tanden. Mocht er nog geknarst of geklemd worden zorgt het bitje ervoor dat de schade beperkt blijft. Deze worden vaak op maat gemaakt zodat je zeker weet dat het voor jou comfortabel zit en goed werkt.

Comments are closed.

Post Navigation