Tongschraper waarom gebruiken? 5 redenen!

Tongschraper

Een tongschraper is een handig instrument voor het verwijderen van etensresten, mondafval en bacteriën van de tong. Een tongschraper is vele malen doeltreffender dan een een tandenborstel of lepel. Neem bij voorkeur een tongschraper dat zowel borstelhaartjes bevat als een schraper. De Orabrush een populaire tongreiniger en valt op vergeleken met andere tongreinigers omdat ze zich richt op de ruimtes in het tongslijmvlies en niet alleen op de bovenkant van de tong. Waarom tongschrapen?

Enkele feiten over tongschrapen:

1. Je hoeft niet hard te schrapen, met slechts een aantal beheerste bewegingen van achter naar voren kun je de meeste aanslag al wel wegkrijgen. Doe wat goed voelt en schraap niet dusdanig hard dat de tong gaat bloeden.

2. Hoewel het reinigen van de tong grote successen boekt, krijg je met enkel tongragen alleen niet een volledig frisse adem. Omdat de meeste bacteriën zich in het slijmvlies bevinden en niet alleen aan de oppervlakte, doe je er verstandig aan een ontsmettende gel te gebruiken. Orabrush kan worden gekocht tezamen met Tong Clean Gel. Door deze pasta op de tong aan te brengen vernietig je ook de bacteriën die zich bevinden in de weefsels van de tong. Deze gel is in staat diep in de slijmvliezen binnen te dringen.

3. Tegelijkertijd kan het helpen om producten te gebruiken met actief zuurstof en vrij van alcohol en sodium lauryl sulfaat. Actief zuurstof komt vrij door de stof chlorine dioxide op het moment dat het in contact komt met de slijmvliezen. De meeste schade in het gebit wordt veroorzaakt door de anäerobe bacterie. Deze bacterie voelt zich het prettigst in een droge en zuurstofloze omgeving. Door mondverzorgingsproducten met actief zuurstof te gebruiken kun je deze bacteriën onschadelijk maken. Let op; niet alle producten met actief zuurstof zijn even goed, ze bevatten soms ook ingrediënten die een negatieve invloed hebben op de mondflora. Neem daarom bij voorkeur milde, niet bijtende verzorgingsmiddelen zoals PerioTherapy, Oxyfresh of Oxyd8.

4. Voorkom een droge mond. Zoals eerder gezegd planten bacteriën in een droge mond zich sneller voort en is er geen beschermingslaag van speeksel aanwezig. Een witte tong kan een symptoom zijn van een droge mond. Xerostomie zorgt voor een verlaagde speekselproductie met als gevolg pijnlijke weefsels en moeite met praten, eten en slikken. Een droge mond kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat je niet met de mond open slaapt, voldoende water te drinken, fruit te eten en speekselvervangers te gebruiken zoals GeCe Dry Mouth Gel.

5. Xylitol. Ook producten met xylitol hebben een antibacteriële werking in de mond en voorkomt niet alleen dat tandplak zich niet kan hechten aan de tanden, maar reinigt ook voor een groot deel de tong. Kies daarentegen wel voor kauwgom voor zonder aspartaam en zonder suiker. De kauwgom van Kaux bevat gemiddeld een sterkere concentratie xylitol dan de meeste andere commerciële kauwgoms en kan daarom uitstekend meehelpen in de strijd tegen tongbacteriën.

Er zijn tegenwoordig ook een aantal tandenborstels te bestellen met op de achterkant een tongreiniger. Dit bestaat meestal uit slechts een paar ribbels en hebben lang niet het gewenste effect. Kies daarom eerder voor schrapers met borstelhaartjes of voor reinigers met een meerlaags schraapsysteem zoals Oxyfresh, Orabrush of Dentek (voor de gevoelige tong).