In tegenstelling tot wat men soms denkt hoort de adem van een hond niet te stinken. Een lichte geur is normaal, maar een echt onaangename geur kan erop duiden dat het gebit van de hond niet goed schoon is. Er kunnen voedselresten zijn achtergebleven die tot tandplak en tandsteen kunnen leiden. Op den duur kan dit zorgen voor pijn en tandbederf. Het is dus belangrijk om het gebit goed schoon te houden. Gelukkig is het eenvoudig om tandplak bij honden tegen te gaan. Hoe kun je een hondengeur verwijderen?

 

Oorzaken

Achtergebleven voedselresten in de bek van de hond zorgen voor een vieze hondenlucht. Als de resten niet worden verwijderd zal de onaangename geur steeds sterker worden. Een vieze adem kan ook worden veroorzaakt door tandplak, tandbederf of maagproblemen. Bij twijfel over de oorzaak kan een dierenarts uitsluitsel geven. Hieronder wordt beschreven wat de eigenaar kan doen om het gebit van de hond gezond te houden.

 

Voeding voor een gezond gebit

Harde brokken helpen bij het schoonhouden van het gebit. Er bestaat ook voer dat speciaal bedoeld is voor het verwijderen van tandplak en het reinigen van het gebit. Dit voer is eveneens hard en vezelachtig. De hond moet harder bijten en kauwen om dit voer te verwerken. Hierbij worden de tanden gereinigd. Kijk uit welke snacks en tussendoortjes de hond krijgt. Geef bijvoorbeeld geen kleverige tussendoortjes die gemakkelijk aan de tanden blijven plakken. Leverkaas of pindakaas kunnen bijvoorbeeld heel lang aan de tanden blijven kleven waardoor tandplak sneller ontstaat. Geef de hond in plaats van dit soort snacks steviger voedsel, zoals wortel. Tevens bestaan er speciale kauwstrips, die zijn ontwikkeld voor het verwijderen van tandplak.

 

Gebitsreiniging

Het klinkt misschien gek, maar poets regelmatig het gebit van de hond. Gebruik hiervoor een tandenborstel en tandpasta die zijn ontwikkeld voor honden. Tandpasta gemaakt voor mensen is ongezond voor honden, omdat de hond de pasta niet uitspuugt, maar doorslikt. De hond zal waarschijnlijk even moeten wennen aan het poetsen, maar door regelmatig een beloning te geven zal het poetsen steeds beter geaccepteerd worden. Als poetsen toch lastig blijft of als er een keer weinig tijd is, dan kan de buitenzijde het gebit worden afgenomen met een washandje van katoen. De meeste plak zit namelijk aan de buitenkant, dus met deze snelle optie verwijdert men toch flink wat viezigheid.

 

Tandheelkundige speeltjes voor een gezond gebit

Er bestaan hondenspeeltjes voor gebitsreiniging. Deze zijn te koop in de dierenwinkel. Sommige speeltouwen helpen eveneens om het gebit schoon te houden. De draadjes van het touw flossen het gebit tijdens het spelen. Honden vinden het leuk om te spelen en kauwen graag, dus dit is een van de meest eenvoudige en leuke manieren om het gebit van de hond schoon te houden.

Comments are closed.

Post Navigation