Witte tong

Wanneer de tong apart gekleurd is en het problemen met zich meebrengt kan dit voor wat paniek zorgen, het is bijzonder vervelend en vaak brengt het bijvoorbeeld een slechte adem met zich mee. Hier wilt niemand last van hebben en het is daarom belangrijk om er snel wat aan te doen, het is gelukkig ook mogelijk om dit zelf al redelijk te behandelen, en in het ergste geval is het altijd mogelijk om een tandarts in te schakelen. Voor degenen die het liever zelf doen is het belangrijk om te weten hoe men hieraan komt, en wat je eraan doet om ervan af te komen.

 

Wat zijn de oorzaken voor een witte tong?

Meer mensen hebben last van een witte, of ongewoon gekleurde tong dan je zou denken. Het wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid oorzaken en kan daardoor bij allerlei verschillende mensen voorkomen. Eén van de meest voorkomende, en overduidelijke, oorzaken van een witte tong zijn dan ook bacteriën die zich op de tong bevinden. Deze bacteriën blijven achter van het eten en drinken gedurende de dag en vooral ’s nachts kan deze laag bacteriën groeien en voor problemen zorgen.

De oorzaak dat deze bacteriën zich op de ene tong wel nestelen en op de andere niet is niet helemaal duidelijk. Het kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden en iedere tong is tenslotte anders. Wel zijn er bepaalde punten waarop gelet moet worden om ervoor te zorgen dat de kans dat het gebeurt of verergert minimaal te houden. Zo kan een witte tong bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamine B, maar ook door veel eten met aminozuren te eten. Dit kan goed tegengaan worden door het dieet op de juiste manier aan te passen. Uiteraard is een goede mondhygiëne één van de belangrijkste manieren om het tegen te gaan, goed poetsen, flossen en spoelen is vaak al een grote stap in de juiste richting. Roken wordt ook gezien als een belangrijke reden waarom men last krijgt van een witte tong, eveneens het gebruik van bepaalde medicijnen.

 

Hoe ga ik het tegen?

Zoals eerder gezegd is het dus een goed idee om te kijken naar het dieet wat men volgt om te kijken of dit goed is. Wanneer er weinig vitamine B in het dieet zit of een dieet is met veel aminozuren moet er misschien gekeken worden om het een en ander aan te passen. Goed poetsen en na iedere poetsbeurt een flos- en spoelbeurt kan wonderen doen en op korte termijn al een hoop verbeteren. Wanneer het voornaamste probleem een slechte adem is die door de tong veroorzaakt worden helpen deze methodes dan ook uitstekend. Naast de tanden beter verzorgen is het ook belangrijk om te kijken naar mogelijkheden om de tong beter te verzorgen. Het is mogelijk om met de tandenborstel ook de tong te poetsen, speciaal mondwater te gebruiken of met een zogenaamde tongschraper de tong van zoveel mogelijk bacteriën te ontdoen.

Comments are closed.

Post Navigation