Droge mond en keel na het slapen

Als we bij het opstaan last hebben van een droge mond en keel zullen we in eerste instantie meteen denken dat we te weinig hebben gedronken. Vochttekort kan inderdaad de oorzaak zijn. Een droge mond kan ook ontstaan als we last hebben van een verstopte neus en met een open mond hebben geslapen. Als we wat gedronken hebben zullen dergelijke klachten al snel weer verholpen zijn. Is dat niet het geval dan heeft die droge mond en keel na het slapen waarschijnlijk een andere oorzaak.

 

Mogelijke oorzaken van droge mond

Eén van die andere oorzaken van een droge mond en keel na het slapen is mogelijk het gebruik van verkeerde tandpasta of mondwater. Als die bijvoorbeeld alcohol bevatten kan dat ook de oorzaak zijn van het uitdrogen van de mondholte. Dat is ook het geval als de tandpasta sodium lauryl sulfaat bevat. Dit is namelijk een bijtend en schurend ingrediënt. Hierdoor ontstaan tijdens het poetsen microscopische wondjes in onze slijmvliezen. Het resultaat daarvan, afgeschaafd mondweefsel, zorgt er vaak voor dat we niet alleen last van een droge mond en keel maar ook last van een slechte adem hebben.

 

Witte aanslag op de tong verhelpen

Ook kan het voorkomen dat we een witte aanslag op de tong krijgen en ook last van de daarmee gepaard gaande vieze smaak in onze mond krijgen. Die witte tongaanslag valt gelukkig goed en makkelijk te verhelpen door een goede tongschraper te gebruiken. Een van de meest verkochte schrapers ter wereld is die van Orabrush.

 

De behandeling

Maar als we inderdaad een verkeerde tandpasta of mondwater gebruiken zullen we de kwaal op een andere manier moeten verhelpen. Dan gaan we de droge mond en keel namelijk behandelen door te gaan poetsen en spoelen met tandpasta en mondwater die actieve zuurstof, tea tree olie en zink bevatten.

 

Behandelen met milde en hydraterende bestanddelen

Onze mond en keel zijn namelijk veel meer gebaat bij tandpasta’s en mondwaters die dergelijk milde en hydraterende bestanddelen bevatten. Deze middelen zijn ideaal voor mensen die last hebben van een droge mond, een droge tong of een vieze smaak in de mond. De mondholte en mondweefsel kunnen op die manier weer goed herstellen, waarna de slijmvliezen voldoende speeksel aan kunnen maken. Op die manier is een droge mond en keel, als we daar droge mond na slapen last van hebben, na een tijdje weer helemaal verholpen. Indien dit onverhoopt niet het geval is, is het aan te raden om een huisarts of tandarts te raadplegen.

Comments are closed.

Post Navigation