Beste middel tegen droge mond door stress!

droge mond hyperventilatieDroge mond door stress?

Het is geen fijn gevoel, een droge mond. Het bemoeilijkt met name het praten maar ook het eten wordt moeilijker door die droge mond. Kauwen en slikken is immers heel lastig als we onvoldoende speeksel in de mond hebben en we missen bovendien de verterende werking van het speeksel in onze mond. Er kleven ook risico’s aan een droge mond. Als er te weinig speeksel is kan er namelijk ook overmatige tandplaque ontstaan. Dat maakt ons gebit weer kwetsbaarder voor gaatjes en ontstoken tandvlees. Tandvleesontsteking (parodontitis) kan er op termijn voor zorgen dat we onze tanden en kiezen kunnen verliezen.

Oorzaak

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn van een tijdelijke aard doordat we bijvoorbeeld te weinig hebben gedronken of ziek zijn en koorts hebben. Maar er zijn ook oorzaken die op de lange termijn zijn ontstaan. Eén van die oorzaken van een droge mond is stress.

Spanning en stress

Spanning kan zich op verschillende manieren in ons lichaam en gedrag uiten, een droge mond soms in combinatie met hartkloppingen is daar één van. Wie last van een droge mond heeft en er zich van bewust is dat hij of zij ook behoorlijk wat last van spanning heeft, doet er goed aan om het wat rustiger aan te gaan doen en daar zo nodig ook deskundige hulp voor in te schakelen.

Verkeerde tandpasta of mondwater

Een andere mogelijke oorzaak van een droge mond is het gebruik van een verkeerde tandpasta of mondwater. Veel tandpasta’s bevatten ingrediënten die helemaal niet zo goed voor ons tandvlees en mondweefsel zijn. Ze bevatten bijvoorbeeld sodium lauryl sulfaat of alcohol. Sodium lauryl sulfaat is een bijtend en schurend materiaal. Onze tanden worden daar weliswaar wel schoner van maar ze veroorzaken ook microscopische wondjes in onze slijmvliezen. Ons mondweefsel wordt hierdoor aangetast. Het raakt namelijk min of meer afgeschaafd wat een droge mond en ook een slechte adem tot gevolg kan hebben. Een ander euvel van veel mondwaters en tandpasta’s is het feit dat ze alcohol bevatte. Ook alcohol droogt de mond uit, we kunnen alcoholhoudende mondwaters en tandpasta’s daarom het beste vermijden.

Behandeling

Gelukkig is de behandeling van een droge mond, als sodium lauryl sulfaat of alcoholhoudende tandpasta of mondwater inderdaad de oorzaak is, vrij eenvoudig en effectief. Het is een kwestie van poetsen en spoelen met mildere tandpasta’s en mondwaters, die bij voorkeur actieve zuurstof, zink en tea tree olie bevatten. De producten van Oxyd8 zijn uitstekende middelen. Daarnaast biedt de droge mond gel van GeCe verlichting. Die milde, hydraterende bestanddelen zijn namelijk ideaal zijn voor mensen die last hebben van een droge mond, droge tong of een vieze smaak in de mond. Aanvullend kunnen we nog gebruik maken van een tongschraper (Orabrush) om de witte tongaanslag, één van de meest voorkomende oorzaken van een vieze smaak in de mond, te verhelpen.